Over ons

Het Bloemencorso in Leersum is hét evenement van de Utrechtse Heuvelrug en vindt traditiegetrouw plaats tijdens het derde weekend van augustus. Vele bouwers en vrijwilligers zetten zich ieder jaar in om de meest prachtige praalwagens en mozaïeken te maken. Naast de optocht van alle praalwagens zijn er veel activiteiten, zoals een braderie, kunstmarkt, kermis en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. In 2017 was er voor het eerst ook een Dahliarit. Meer informatie over de Dahliarit leest u hier>

Geschiedenis van het Bloemencorso Leersum

Het Bloemencorso in Leersum is ontstaan uit de festiviteiten op Koninginnedag. Tijdens de regeringsperiode van koningin Wilhelmina werd deze dag op 31 augustus gevierd. In Leersum gebeurde dat altijd nogal uitbundig. In de traditionele optocht reden fietsjes en karretjes mee, die versierd waren met heide, mos en oranje bloemen: goudsbloemen en Afrikaantjes.

Toen Juliana koningin werd en Koninginnedag voortaan op 30 april gevierd werd, bleken de Leersummers hun bloemenoptocht in augustus eigenlijk niet te kunnen missen. En daarom organiseerden ze in augustus toch wederom een corso. Ditmaal met versierde fietsen, karren en boerenwagens.

In 1953 werd voor het eerst een écht bloemencorso georganiseerd met praalwagens en versierde auto’s. Officieel heette het Leersumse corso toen: ‘Bloemencorso Midden-Nederland’.

Ook de gevels van de huizen werden in die tijd versierd met bloemen. Het hele dorp werd verlicht, wat een prachtig gezicht moet zijn geweest. De wagens, waarvan er ook in het begin al veel meereden, werden versierd met sparrengroen en toeven van gladiolen en anjers. Ze werden getrokken door paarden en tractoren.